Een indoor basketbal kopen? Kijk hier welke voor jou het meest geschikt is!

 • , by Bart Hulsbosch
 • 11 min reading time
harvard-basketball-1 (2)

Je hebt besloten om een indoor basketbal te kopen. Nu zijn er zoveel verschillende soorten indoor basketballen dat je nog niet weet welke je moet aanschaffen. De experts van Burned Sports hebben de verschillen tussen indoor basketballen op een rij gezet.

Een indoor basketbal kopen? Kijk hier welke voor jou het meest geschikt is!

Je hebt besloten om een indoor basketbal te kopen. Nu zijn er zoveel verschillende soorten indoor basketballen dat je nog niet weet welke je moet aanschaffen. De experts van Burned Sports hebben de verschillen tussen indoor basketballen op een rij gezet. 

Welke maat basketbal heb ik nodig?

De maat en het gewicht van een basketbal kan afhangen van het feit dat je een heren, dames of kinderbal nodig hebt. Hier een overzicht van de maten en de leeftijden die gebaseerd zijn op de NBB-richtlijnen ( Nederlandse Basketbal Bond ).

Maat 5 is voor meiden tot 14 jaar en jongens tot 12 jaar. 

Maat 6 is voor meiden vanaf 14 jaar en jongens vanaf 12 jaar. Dit is de grootste maat in het damesbasketbal, dus zelfs de dames senioren spelen met maat 6. 

Maat 7 is voor jongens vanaf 14 jaar. Dit is de grootste maat in het heren basketbal en er wordt door alle leeftijden vanaf 14 jaar mee gespeeld. 

Op onze website kun je een filter instellen, zo kun je hem op jouw gewenste maat zetten en krijg je alle ballen te zien die binnen deze categorie vallen. 

Welke verschillende ondergronden zijn er ?

Je hebt veel verschillende ondergronden waar je op kan basketballen. Dit is ook de reden waarom er zoveel verschillende basketballen zijn. 

Zo heb je buiten bij jou om de hoek vaak een veldje die gemaakt is van asfalt of tegels. Als je vaak op zo’n veldje speelt raden wij jou aan om een rubberen bal te kopen. Deze slijten het minst snel, maar het nadeel is dat ze weinig grip hebben. Wil je een bal met meer grip, kijk dan eens naar een in/outdoor bal. Deze hebben meer grip en slijten ook niet heel snel. Let wel op dat ze sneller slijten dan rubberen ballen. 

Wat je steeds vaker buiten ziet is een Flex Court. Een Flex Court zijn een speciale soort tegels die je bovenop asfalt legt. Deze tegels zijn voorzien van een schok dempende laag en zelf drainerende structuur. Het is een minder ruwe ondergrond dan asfalt zelf daarom beschadigd jouw bal ook minder snel. Hiervoor is een in/outdoor bal perfect. Deze ballen hebben een uitstekende grip en zijn zeer slijtvast. Ondanks dat deze velden minder hard zijn, is dit nog niet het ideale veld voor een echte leren indoor bal. 

In het professionele basketbal wordt er vaak gespeeld op een veld van hardhout, meestal eikenhout. Hierop slijten de ballen nauwelijks, dus kun je gerust kiezen voor een indoor bal. Deze hebben de beste grip, maar als je er buiten mee speelt gaan ze snel slijten. Op een hardhout veld is dat niet het geval en kun je lekker lang basketballen. Daarnaast heb je op in Nederland van in de zaal een veld gemaakt van marmoleum. Dit is een elastische en zeer duurzame ondergrond. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde al bij een veld van hardhout. Je kunt hier gerust een goede indoor bal voor gebruiken. 

Hoe zit het met de prijs-kwaliteit verhouding?

Eigenlijk is het heel simpel, hoe duurder de bal hoe beter de kwaliteit. dat heeft vooral te maken met de kwaliteit van het leer. Daarnaast hebben de duurdere ballen vaak ook meer specificaties die het in alles een goede bal maakt. Ze zijn vaak voorzien van speciale technieken die ervoor zorgen dat jij nog beter kan presteren. Toch kun je voor minder geld ook echt zeker een goede bal kopen. 

Wat zijn de grootste verschillen in merken?

We hebben indoor ballen van Wilson, Spalding en Burned. Op grote schaal verschillen de merken niet veel van elkaar. Het zijn vaak de kleine dingen die de ene anders doet dan de ander. Zo heeft Wilson de Extended Range Tech uitgevonden die ervoor zorgt dat het gewicht van de bal van binnenuit wordt herverdeeld, zodat je nog beter kunt schieten van grotere afstanden. Verder bezitten de meeste ballen van Wilson een Micro-Touch Cover, dat is een extra microscopisch kleine laag textuur op de cover om een ​​dubbellaagse grip te creëren. Bij Wilson zie je ook vaker dat de gehele bal voorzien is van een kiezel structuur, zelfs de logo’s en de kanalen. Dat zie je bij spalding maar bij een klein aantal modellen. De ballen van Spalding zijn door een Microfiber technologie extra zacht en hebben een goede grip. Spalding heeft patent op deze Microfiber tech, dus deze vind je ook alleen maar bij Spalding. Deze ballen zijn vaak game ready, direct uit de doos. De ballen van Burned zijn gemaakt van Duurzaam composiet leer die ook nog eens slijtvast is. Terwijl de meeste ballen van Wilson en Spalding bruin zijn, komen de ballen van Burned in verschillende kleuren. 

Top 3 indoor basketballen van maat 5 

 1. De Wilson Solution Indoor is een perfecte bal voor de jongste basketballers en basketbalsters onder ons. Deze bal is goedgekeurd door de FIBA (Fédération Internationale de Basketball). De speciale Aqua-grip hoes neemt zweet op en behoudt zo zijn grip. Deze bal heeft ook een kiezel kanaal, waardoor je over de gehele bal dezelfde grip ervaart. Door zijn Cushion Core Technology is de bal nog zachter en vormt het een beetje naar je hand als het waren, zodat je nog meer controle over de bal hebt. 
 2. De Wilson Evolution is de nummer 1 indoor basketbal van Amerika. De bal is voorzien van een Cushion Core Carcass, hierdoor voelt hij zacht aan en kun je hem makkelijker rond de randen vastpakken. De Premium Evo Microfiber Cover biedt uitstekende grip en een duurzaamheid waar je van droomt. De gehele bal is voorzien van een kiezel structuur. Zo heb je altijd de beste grip, waar je hem ook vast hebt. Verder is deze bal is goedgekeurd door de National Federation of State High School Associations (NFHS). 
 3. De Wilson Reaction Pro is een uitstekende bal voor een goede prijs. Hij is zo ontworpen dat je ermee op college en NCAA niveau mee kan spelen. De composiet lederen hoes biedt in combinatie met de kiezel kanalen een zeer goede grip. Daarnaast heeft deze bal een druk-lock, hierdoor houdt hij lucht langer vast voor een optimale bal druk. 

Top 3 indoor basketballen van maat 6 

 1. De Wilson Evo Nxt is de nieuwste wedstrijdbal van Wilson. Hij is voorzien van de nieuwste technologie op het gebied van basketballen. Zo is hij voorzien van een Extended Range Technology. Hierdoor is de bal van binnenuit helemaal uitgebalanceerd en wordt het gewicht herverdeelt. Zo kun je van lange afstanden beter schieten. Door de Micro-Touch grip heeft de bal een extra laag over de hoes, waardoor het een dubbellaagse grip creëert. Een superzacht gevoel zorgt er ook voor dat jij je vingers dieper in de bal kan drukken en zo meer controle hebt tijdens het schieten. Door een geweldig vochtafvoersysteem behoudt de bal ten alle tijden zijn grip. Als jij zweethanden hebt, absorbeert de hoes het vocht. Als je vervolgens de bal dan op de grond laat stuiteren, laat hij het vocht los en heb je weer ultieme grip. 
 2. De Wilson Solution Indoor is een perfecte bal voor alle basketballers en basketbalsters onder ons. Deze bal is goedgekeurd door de FIBA (Fédération Internationale de Basketball). De speciale Aqua-grip hoes neemt zweet op en behoudt zo zijn grip. Deze bal heeft ook een kiezel kanaal, waardoor je over de gehele bal dezelfde grip ervaart. Door zijn Cushion Core Technology is de bal nog zachter en vormt het een beetje naar je hand als het waren, zodat je nog meer controle over de bal hebt. 
 3. De Spalding TF-1000 is direct uit de verpakking game-ready. De composiet lederen hoes voert zweet af en behoudt altijd zijn grip. Deze bal is goedgekeurd door de National Federation of State High School Associations (NFHS). Hij houdt lang zijn mooie ronden vorm doordat de Rotatie-gebalanceerde butyl blaas voor ultieme luchtretentie. Daarnaast is de bal extra zacht door de responsief gepolsterd spons karkas.  

Top 3 indoor basketballen van maat 7 

 1. De Wilson Evo Nxt Fiba is de door de FIBA goedgekeurde indoor basketbal. Deze bal heeft de allernieuwste technologie op het gebied van basketbal.  Zo is hij voorzien van een Extended Range Technology. Hierdoor is de bal van binnenuit helemaal uitgebalanceerd en wordt het gewicht herverdeelt. Zo kun je van lange afstanden beter schieten. Door de Micro-Touch grip heeft de bal een extra laag over de hoes, waardoor het een dubbellaagse grip creëert. Een superzacht gevoel zorgt er ook voor dat jij je vingers dieper in de bal kan drukken en zo meer controle hebt tijdens het schieten. Door een geweldig vochtafvoersysteem behoudt de bal ten alle tijden zijn grip. Als jij zweethanden hebt, absorbeert de hoes het vocht. Als je vervolgens de bal dan op de grond laat stuiteren, laat hij het vocht los en heb je weer ultieme grip.
 2. De Wilson Solution Indoor is een perfecte bal voor de beste basketballers onder ons. Deze bal is goedgekeurd door de FIBA (Fédération Internationale de Basketball). De speciale Aqua-grip hoes neemt zweet op en behoudt zo zijn grip. Deze bal heeft ook een kiezel kanaal, waardoor je over de gehele bal dezelfde grip ervaart. Door zijn Cushion Core Technology is de bal nog zachter en vormt het een beetje naar je hand als het waren, zodat je nog meer controle over de bal hebt. 
 3. De Spalding TF-1000 Legacy heeft een verbeterde grip en een nog zachter gevoel. Goedgekeurd door de FIBA en de FEB kun je zeker zeggen dat dit een top basketbal is. De bal is gemaakt van een nog betere ZK Microvezel composiet lederen hoes. Spalding heeft patent op deze stof en deze vind je dus nergens anders. Deze hoes voert zweet af voor langdurige grip. Hij is nog zachter door zijn Responsief cushioned sponge carcass en dit zorgt ook voor nog betere controle. 

Langer blijven basketballen? Onderhoud je bal met deze tips. 

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk kunnen basketballen. Wij van Burned Sports snappen dat en hebben een aantal tips op een rijtje gezet, die jij kan doen om jou bal te onderhouden. Zodat jij lang met jouw favoriete indoor, outdoor of in/outdoor Basketbal kan spelen. 

tip 1. Als je wilt dat de bal langer zijn grip behoudt, laat hem dan niet buiten in de regen en sneeuw liggen. Leg hem binnen neer, want door veel verandering in temperatuur slijt de bal sneller. Ook kan hij hierdoor vervormen en verkleuren.  

tip 2.  Pomp de bal goed op. Als je de bal goed oppompt stuitert hij beter en houdt hij ook mooi zijn vorm. Als je hem te lang slap houdt kan hij gaan vervormen en wordt het dribbelen ook lastiger. Koop dus een goede pomp, zoals de  Spalding Dual Action  pomp 

tip 3.  Als je in de regen hebt gespeeld of je hebt de bal schoongemaakt, droog de bal dan af met een handdoek. Laat hem dus niet buiten of in de zon drogen. Als je dat doet is er een kans dat er scheuren in het leer komen.  

Hopelijk hebben wij jou hiermee kunnen helpen bij het kiezen van de perfecte basketbal. Op onze website hebben wij voor elke bal een duidelijk omschrijving geschreven, zodat jij precies weet wat je koopt. Weet je het nog niet 100% zeker kun je altijd langskomen in onze winkel om de ballen te testen, voelen en bekijken. 
Tags

Leave a comment

Leave a comment

Blog posts

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account