De geschiedenis van basketbal

  • , by Stan Vluggen
  • 5 min reading time
5c41251c91f5f.image

Basketbal is uitgegroeid tot een van de grootste sporten van de hele wereld en tegenwoordig kan het zelfs je baan zijn om een bal in een basket te gooien. Wie had dat gedacht, van een perzik mand als basket naar grote competities over de hele wereld. 

De geschiedenis van Basketbal  

Je hebt vast wel is gehoord van Basketbal en namen zoals; Kobe bryant, Magic Johnson en Michael Jordan en zijn Jordan basketbalschoenen. Het wordt tegenwoordig over de hele wereld gespeeld in grote competities, maar hoe is basketbal nou ontstaan? En waarom is het zo populair?

 

Hoe is basketbal ontstaan?

De sport ‘basketbal’ is ontstaan in de winter van 1891. James Naismith in de Amerikaanse staat Massachusetts moest een binnenspel verzinnen voor zijn leerlingen die binnen kon gespeeld worden aangezien het buiten te koud was om les te geven. Hij wou een spel zonder geweld tussen de spelers, dus hij pakte twee perzik manden en hing ze op aan het plafond. Hij maakte 2 teams van 5 en de bedoeling was dat ze zo vaak mogelijk in de perzik mand scoorde. Later werd de onderkant eruit gehaald zodat de bal er ook weer uit kon vallen. Tegenwoordig hangt er een ijzeren ring met een netje.


basketbal

De geschiedenis van basketbal in Nederland

Directeur van Blijenberg van de Militaire Sportacademie was voormalig student in Springfield en had daar leren basketballen. Basketball bestond nog niet in Nederland, toen hij terugkwam van Amerika en besloot zijn eigen basketball lessen te organiseren in Nederland. In die tijd was er wel een tekort aan gymzalen om te basketballen, Desondanks werd het ABC opgericht (Amsterdam Basketbal Comité) en deden er maar liefst 35 teams mee aan de competitie. Later kwam de 2e wereld oorlog en lag de competitie stil vanwege de oorlog. Toen de competitie werd hervat werd de NBB opgericht door de vele vraag om basketbal te spelen. In 1963 gingen bedrijven ook basketbalteams sponsoren en kwam er voor het eerst geld in de wereld van basketbal. Er was nog steeds een tekort gymzalen, maar in de jaren 80 kwam er verandering in omdat de gemeenten gingen investeren in gymzalen.

 

Basketbal in Amerika

Basketbal is tegenwoordig zo populair dat het de grootste sport is in Amerika. Daar spelen maar liefst 9 miljoen kinderen de sport basketbal, dat is de helft van de bevolking van Nederland! In Amerika heeft vrijwel iedere highschool een basketbal team waar jaarlijks tienduizenden mensen naar toe gaan om te supporten. In Amerika heb je ook de populairste competitie de NBA, dat is de grootste competitie in basketbal met de beste spelers. Sommige profs verdienen zelfs meer dan 30 miljoen euro verdienen om te basketballen. In Europa is het in nog niet zo groot als in Amerika

 

Maar hoe werkt basketbal en wat zijn de regels?

Het veld

Een basketbalveld is 28 meter lang en 15 meter breed

 

De bal

voor de jeugd heb je verschillende basketballen, die kunnen verschillen qua grote en gewicht. Basketballen hebben een omtrek van 29.5 inches ofwel 75 cm en een gewicht van 600 gram. De ballen zijn gemaakt van het materiaal rubber of leer.


basketbal-nba


De basket

Tegenwoordig gaat het er professioneler aan toe dan alleen een perzik mand ophangen    en de bal er in te gooien. Nu hebben we te maken met een basket, dat is een ring waar je de bal doorheen gooit. Die hangt op een hoogte van 3 meter en 5 cm.

 

Hoeveel spelers heb je nodig?

Bij het spelen van een basketbal wedstrijd heb je 2 teams van 5 spelers. Het verschil tussen voetbal en basketbal is dat je met basketbal onbeperkt mag wisselen.

 

Overtredingen

Er zijn verschillende overtredingen die je kunt maken met basketbal die ervoor zorgen dat je de moet inleveren bij de tegenstander. Er is een loopregel; je mag niet meer dan één stap zetten met de bal. Er is ook een second dribbel regel; na het maken van een actie met de bal moet je de bal binnen 5 seconde passen naar één van je teamgenoten.

 

Punten maken 

Als een teamgenoot de bal door  de basketring gooit van de tegenstander krijgt het team 2 punten. Je kan drie punten scoren als je voor de driepuntslijn gooit. Ook kan je 1 punt scoren, dit kan bij een vrije worp. Bij elke punt die je scoort wordt het spel hervat op de middellijn. Het team met de meeste punten wint.


basketbal-nba

De duur van een wedstrijd

De basketbal wedstrijd wordt in 4 gedeeltes gespeeld van 10 minuten. Tussen gedeelte 1 en 2 zit een pauze van 2 minuten, dat geldt ook voor gedeelte 3 en 4. Bij het gedeelte 2 en 3 zit een pauze van 15 minuten. Als de stand gelijk is tussen beide partijen als de tijd op is, dan wordt er met 5 minuten verlengt totdat er een winnaar.

 

Uitbal 

De bal is uit wanneer de bal de achter de buitenlijn raakt van het veld.

Conclusie 

Dus een docent moest een bal spel verzinnen voor zijn leerlingen, omdat het te ‘koud’ was. Basketbal is uitgegroeid tot een van de grootste sporten van de hele wereld en tegenwoordig kan het zelfs je baan zijn om een bal in een basket te gooien. Wie had dat gedacht, van een perzik mand als basket naar grote competities over de hele wereld. 

Tags

Comments

  • bedankt

    TH

    thomas

Leave a comment

Leave a comment

Blog posts

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account