Een in/outdoor basketbal kopen? Kijk hier welke voor jou het meest geschikt is!

  • , by Bart Hulsbosch
  • 13 min reading time
depositphotos_246947384-stock-photo-afro-american-basketball-player-training

Bij Burned Sports hebben wij een groot aanbod in/outdoor basketballen. Nu is natuurlijk de vraag wat ze allemaal van elkaar verschillen. In deze blog leggen wij kort uit wat je kunt verwachten van verschillende in/outdoor ballen.

Een in/outdoor basketbal kopen? Kijk hier welke voor jou het meest geschikt is!

Bij Burned Sports hebben wij een groot aanbod in/outdoor basketballen. Nu is natuurlijk de vraag wat ze allemaal van elkaar verschillen. In deze blog leggen wij kort uit wat je kunt verwachten van verschillende in/outdoor ballen. 

Welke maat basketbal heb ik nodig?

De maat en het gewicht van een basketbal kan afhangen van het feit dat je een heren, dames of kinderbal nodig hebt. Hier een overzicht van de maten en de leeftijden die gebaseerd zijn op de NBB-richtlijnen (Nederlandse Basketbal Bond).

Maat 5 is voor meiden tot 14 jaar en jongens tot 12 jaar. 

Maat 6 is voor meiden vanaf 14 jaar en jongens vanaf 12 jaar. Dit is de grootste maat in het damesbasketbal, dus zelfs de dames senioren spelen met maat 6. 

Maat 7 is voor jongens vanaf 14 jaar. Dit is de grootste maat in het heren basketbal en er wordt door alle leeftijden vanaf 14 jaar mee gespeeld. 

Op onze website kun je een filter instellen, zo kun je hem op jouw gewenste maat zetten en krijg je alle ballen te zien die binnen deze categorie vallen. 

Welke verschillende ondergronden zijn er ?

Je hebt veel verschillende ondergronden waar je op kan basketballen. Dit is ook de reden waarom er zoveel verschillende basketballen zijn. 

Zo heb je buiten bij jou om de hoek vaak een veldje die gemaakt is van asfalt of tegels. Als je vaak op zo’n veldje speelt raden wij jou aan om een rubberen bal te kopen. Deze slijten het minst snel, maar het nadeel is dat ze weinig grip hebben. Wil je een bal met meer grip, kijk dan eens naar een in/outdoor bal. Deze hebben meer grip en slijten ook niet heel snel. Let wel op dat ze sneller slijten dan rubberen ballen. 

Wat je steeds vaker buiten ziet is een Flex Court. Een Flex Court zijn een speciale soort tegels die je bovenop asfalt legt. Deze tegels zijn voorzien van een schokdempende laag en zelfdrainerende structuur. Het is een minder ruwe ondergrond dan asfalt zelf daarom beschadigd jouw bal ook minder snel. Hiervoor is een in/outdoor bal perfect. Deze ballen hebben een uitstekende grip en zijn zeer slijtvast. Ondanks dat deze velden minder hard zijn, is dit nog niet het ideale veld voor een echte leren indoor bal. 

In het professionele basketbal wordt er vaak gespeeld op een veld van hardhout, meestal eikenhout. Hierop slijten de ballen nauwelijk, dus kun je gerust kiezen voor een indoor bal. Deze hebben de beste grip, maar als je er buiten mee speelt gaan ze snel slijten. Op een hardhout veld is dat niet het geval en kun je lekker lang basketballen. Daarnaast heb je op in Nederland van in de zaal een veld gemaakt van marmoleum. Dit is een elastische en zeer duurzame ondergrond. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde al bij een veld van hardhout. Je kunt hier gerust een goede indoor bal voor gebruiken. 

Hoe zit het met de prijs-kwaliteit verhouding?

De verschillen in prijs zijn bij onze in/outdoor ballen niet heel groot. De iets duurdere ballen hebben vaak een betere hoes, die gemaakt is van beter materiaal. Op grote schaal verschillen de ballen niet veel van elkaar, het zijn meestal de kleine dingen waarin ze zich onderscheiden. Zo zijn de meeste ballen van Spalding gemaakt van ZK microfiber en composiet lee. Hierdoor verliest hij minder snel zijn grip op harde ondergronden. 

Hopelijk hebben wij jou hiermee kunnen helpen bij het kiezen van de perfecte basketbal. Op onze website hebben wij voor elke bal een duidelijk omschrijving geschreven, zodat jij precies weet wat voor bal je koopt. Weet je het nog niet 100% zeker kun je altijd langskomen in onze winkel om de ballen te testen, voelen en bekijken. 

Wat zijn 3x3 basketballen?

De 3x3 basketbal heeft de grote van een maat 6 bal, maar weegt net zo veel als een maat 7 bal. Dat is zo voor kinderen, dames en heren. Deze bal gebruik je bij het 3x3 basketbal en het go-to basketbal op alle playgrounds. 

Wat zijn de grootste verschillen in merken?

We hebben in/outdoor ballen van Wilson, Spalding, Jordan, Nike en Burned. Op grote schaal verschillen de merken niet veel van elkaar. Het zijn vaak de kleine dingen die de ene anders doet dan de ander. Zo heeft Wilson de Extended Range Tech uitgevonden die ervoor zorgt dat het gewicht van de bal van binnenuit wordt herverdeeld, zodat je nog beter kunt schieten van grotere afstanden. Verder bezitten de meeste ballen van Wilson een Micro-Touch Cover, dat is een extra microscopisch kleine laag textuur op de cover om een ​​dubbellaagse grip te creëren. Wat Wilson zie je ook vaker dat de gehele bal voorzien is van een kiezel structuur, zelfs de logo’s en de kanalen. Dat zie je bij de andere merken maar bij een klein aantal modellen. De ballen van Spalding zijn door een Microfiber technologie extra zacht en hebben een goede grip. Spalding heeft patent op deze Microfiber tech, dus deze vind je ook alleen maar bij Spalding. Deze ballen zijn vaak game ready, direct uit de doos. De ballen van Burned zijn gemaakt van Duurzaam composiet leer die ook nog eens slijtvast is. Terwijl de meeste ballen van Wilson en Spalding bruin zijn, komen de ballen van Burned in verschillende kleuren.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen rubberen en composiet lederen ballen?

De ballen van rubber zijn gemaakt om ermee op harde ondergronden te spelen. Rubber is een heel erg sterk materiaal, hierdoor slijt hij niet snel als je speelt op het pleintje, op straat of op de basketbalveldjes buiten. Het nadeel van rubber is dat het weinig grip heeft, zo is het moeilijker de bal te controleren. Composiet leer is een mix van verschillende materialen. Dit zorgt ervoor dat de bal voelt als echt leer en heeft dus ook betere grip. Het nadeel is wel dat het iets sneller slijt dan een rubberen bal, maar wel weer minder snel als een echte leren bal. Ook hebben rubberen ballen geen binnenbal en composiet lederen ballen wel. Zo houden deze ballen langer hun ronde vorm dan ballen van rubber. Hierdoor stuiteren ze wel minder hoog op dan een rubberen bal, of je dat fijner vind is persoonlijke smaak.

Verschillen tussen in/outdoor en indoor basketballen

Het grootste verschil in deze ballen is dat je indoor ballen alleen kan gebruiken als je binnen in de zaal speelt. In/outdoor ballen daarentegen, kun je ook buiten op het pleintje mee spelen. Dit heeft te maken met de stof waarmee de bal is gemaakt. Indoor ballen zijn vaak gemaakt van leer, dit heeft veel grip en geeft een zacht gevoel. Het nadeel hiervan is dat het sneller slijt op asfalt of stenen en verliest het zijn grip. In/outdoor ballen zijn gemaakt van composiet leer, dat is een mix van verschillende stoffen die ervoor zorgen dat het voelt als een leren bal. Toch slijt deze minder snel, hierdoor kun je er makkelijk buiten mee spelen. Het nadeel hiervan is wel dat hoewel het meer voelt als echt leer, het is het niet. Dit betekend dat de grip vaak wel minder is en de bal minder zacht aanvoelt. 

Verschillen tussen in/outdoor en outdoor basketballen

 In/outdoor ballen zijn gemaakt van composiet leer, dat is een mix van verschillende stoffen die ervoor zorgen dat het voelt als een leren bal. Toch slijt deze minder snel, hierdoor kun je er makkelijk buiten mee spelen. Outdoor ballen zijn gemaakt van rubber. Dit is een hele sterke stof die bijna niet slijt op asfalt of stenen. Het nadeel hiervan is dat rubber een mindere grip heeft. Ook is de stof heel hard waardoor je moeilijk controle over de bal krijgt, omdat je hem lastig rondom kan vastpakken. Een in/outdoor bal heeft dus een betere grip en is zachter, maar als jij elke dag alle pleintje kapot speelt, slijt de bal wel snel. Dan is een outdoor bal beter, want die gaat langer mee. Alleen heeft deze wel minder grip en voelt niet zacht aan. Een ander verschil is dat outdoor ballen geen binnenbal hebben. Een binnenbal zorgt ervoor dat de bal langer in vorm blijft en een fijnere bounce. Bij ballen zonder binnenbal loop je sneller het risico dat als je de ring raakt, de bal eruit kaatst. 

Top 2 in/outdoor basketballen van maat 5

  1. De Wilson Reaction Pro  is een uitstekende bal voor een goede prijs. Hij is zo ontworpen dat je ermee op college en NCAA niveau mee kan spelen. De composiet lederen hoes biedt in combinatie met de kiezel kanalen een zeer goede grip. Daarnaast heeft deze bal een druk-lock, hierdoor houdt hij lucht langer vast voor een optimale bal druk.
  2. De Spalding TF-250 is een uitstekende bal voor de jongste basketballers onder ons. Door zijn duurzame composiet lederen hoes, kun je er lang van genieten. De bal is gemaakt van een nog betere ZK Microvezel composiet lederen hoes. Spalding heeft patent op deze stof en deze vind je dus nergens anders. Deze hoes voert zweet af voor langdurige grip.

Top 3 in/outdoor basketballen van maat 6

  1. De Wilson 3x3 Official England Basketbal is geen gewone basketbal. Deze bal is ontworpen voor de officiële FIBA 3x3 toernooien. 3x3 basketbal is een aparte tak van het basketbal waarin je 3 tegen 3 speelt. Ook heb je maar 1 basket waar je in kan scoren. De ballen van 3x3 basketbal zijn niet zoals alle andere, ze hebben namelijk de grote van maat 6 en wegen net zoveel als een maat 7. Door een speciale Grip-Line techniek heb je extra grip tijdens het spelen. De kanalen zijn van rubber en voorzien van kiezels, voor ultieme grip. Deze grip is nog beter door een composiete hoes van een hoogwaardig niveau. Deze bal is wel aan te raden voor de mensen die buiten spelen, maar wil je hem binnen gebruiken kan dat ook. 
  2. De Spalding TF-250 is een uitstekende bal voor de jongste basketballers onder ons. Door zijn duurzame composiet lederen hoes, kun je er lang van genieten. De bal is gemaakt van een nog betere ZK Microvezel composiet lederen hoes. Spalding heeft patent op deze stof en deze vind je dus nergens anders. Deze hoes voert zweet af voor langdurige grip. We hebben deze in twee verschillende kleuren, namelijk bruin en oranje/creme. 
  3. Ook een hele goede optie is onze eigen bal, de Burned in/outdoor basketbal. Deze bal is zowel binnen, als buiten te gebruiken. Door zijn duurzame composiet lederen hoes gaat hij lang mee en heeft een uitstekende grip. Mede door zijn kleur kun je samen met jouw skills alle aandacht naar je toe trekken op het basketbalveld. 

Top 3 in/outdoor basketballen van maat 7

  1. De Wilson Reaction FPB is voorzien van een soepele composiet lederen hoes. Dit zorgt voor een fijne dribbel structuur en zeer goede grip. Op de bal staat het logo van de FPB, dit is het logo van het portugese nationale team. Veel nationale teams hebben deze bal met hun eigen logo erop en dit is de portugese uitvoering. Deze bal is zowel binnen, als buiten te gebruiken. Houdt er wel rekening mee dat hij wel sneller slijt op asfalt en stenen. Ondanks dit kan hij zeker tegen een stootje. 
  2. De Spalding NBA Silver heeft een heerlijk balgevoel en goede grip. Dit maakt hem een van de populairste ballen in ons assortiment. De bal is gemaakt van verschillende PU-leren waardoor hij bestand is tegen harde ondergronden. Hij heeft een sterke binnenbal, hierdoor heeft deze bal een zeer fijne bounce. Jij hebt de controle over de bal en hij zal niet snel van de ring afketsen, wat je wel vaak ziet bij rubberen ballen. 
  3. De Burned in/outdoor basketbal is onze eigen bal. Hij is gemaakt van duurzaam composiet leer. Dit geeft hem een fantastische grip en zorgt er ook voor dat hij tegen een stootje kan. Deze bal is zowel binnen, als buiten te gebruiken. We hebben voor iedereen wat wils, want we verkopen de bal in verschillende kleuren. Laat jouw skills zien met je favoriete kleur, zoals bruin, zwart/goud, oranje of sand. 

Langer blijven basketballen? Onderhoud je bal met deze tips. 

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk kunnen basketballen. Wij van Burned Sports snappen dat en hebben een aantal tips op een rijtje gezet, die jij kan doen om jou bal te onderhouden. Zodat jij lang met jouw favoriete indoor, outdoor of in/outdoor Basketbal kan spelen. 

tip 1. Als je wilt dat de bal langer zijn grip behoudt, laat hem dan niet buiten in de regen en sneeuw liggen. Leg hem binnen neer, want door veel verandering in temperatuur slijt de bal sneller. Ook kan hij hierdoor vervormen en verkleuren. 

tip 2. Pomp de bal goed op. Als je de bal goed oppompt stuitert hij beter en houdt hij ook mooi zijn vorm. Als je hem te lang slap houdt kan hij gaan vervormen en wordt het dribbelen ook lastiger. Koop dus een goede pomp, zoals de  Spalding Dual Action pomp

tip 3. Als je in de regen hebt gespeeld of je hebt de bal schoongemaakt, droog de bal dan af met een handdoek. Laat hem dus niet buiten of in de zon drogen. Als je dat doet is er een kans dat er scheuren in het leer komen. 

Hopelijk hebben wij jou hiermee kunnen helpen bij het kiezen van de perfecte basketbal. Op onze website hebben wij voor elke bal een duidelijk omschrijving geschreven, zodat jij precies weet wat je koopt. Weet je het nog niet 100% zeker kun je altijd langskomen in onze winkel om de ballen te testen, voelen en bekijken. Tags

Leave a comment

Leave a comment

Blog posts

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account