Wat is korfbal en hoe speel je het?

  • , by Stan Vluggen | Burned Sports
  • 2 min reading time
763

Korfbal is een Nederlands spel dat veel lijkt gelijkenissen heeft met basketbal. Het is een teamspel en wordt gespeeld met acht spelers aan elke kant. Punten scoren doe je door de bal door de basket van de tegenstander te gooien.

Korfbal is een Nederlands spel dat veel gelijkenissen heeft met basketbal. Het is een teamspel en wordt gespeeld met acht spelers aan elke kant. Punten scoren doe je door de bal door de basket van de tegenstander te gooien. Het is een teamsport waarbij communicatie en positionering heel belangrijk bij is. In deze blog vertellen we in het kort hoe korfbal is ontstaan en hoe je het speelt en misschien is het iets voor jou.

Ontstaan van korfbal 

De geschiedenis van de sport gaat terug tot 1902, het spel werd uitgevonden door de Nederlandse onderwijzer Nico Broekhuysen. Zijn inspiratie was van een Zweeds spel en hij besloot zijn eigen versie ervan te maken en op die manier is korfbal ontstaan. Nu wordt het spel over de hele wereld gespeeld en is het aanwezig in zowel Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Azië, Afrika en Europa. Tegenwoordig worden er ook toernooien georganiseerd, de twee meest succesvolle landen in korfbal zijn Nederland en België.

Doel van het spel 

Het doel van korfbal is om meer goals te scoren dan de tegenstander en het spel te winnen. Spelers doen dit door als team te werken, ze gooien de bal naar elkaar om in een goede positie te komen waarin ze de bal in de basket van de tegenstander kunnen gooien. Omdat het een teamspel is, is teamwerk en communicatie vereist om een succesvol ​​team te zijn.

Spelers en uitrusting 

Er zijn acht spelers die samen een korfbalteam vormen, dus in totaal speel je met 16 spelers. Het speelveld is 20m x 40m, of als je buiten speelt, is het 30m x 60m. Beide baskets moeten op een stok van 3,5 m worden gemonteerd. Qua uitrusting heb je vrij weinig nodig. Je hebt een goede bal nodig en goede korfbalschoenen om blessures te voorkomen.

Scoren 

Het scoresysteem in korfbal is eenvoudig en dat draagt ​​bij aan het snelle karakter van het spel. Er wordt een doelpunt gescoord wanneer de bal door de basket van de tegenstander wordt geworpen. Beide teams proberen daarom constant de bal upfield te werken om zichzelf in een aanvallende positie te plaatsen om te schieten. 

Het spel winnen

De wedstrijd korfbal wordt gewonnen als één team meer doelpunten maakt dan de tegenstander. Als aan het einde van het spel de scores gelijk zijn, wordt het spel gelijkspel verklaard. In bekerwedstrijden van toernooien waarbij een winnaar vereist is, het kan beslist worden door middel van een shoot-out, waarbij het team dat het meeste aantal doelpunten scoort, tot winnaar wordt uitgeroepen.Leave a comment

Leave a comment

Blog posts

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account