LeBron James zijn carrière in vogelvlucht

  • , by Veerle | Burned Sports
  • 5 min reading time
lebron-james-carriere

LeBron James, de sterspeler met vele successen!

LeBron Raymon James (LeBron Raymone James) geboren op 30 december 1984, een Amerikaanse basketbalspeler die speelt bij de Los Angeles Lakers in de NBA. James is getrouwd met Savannah Brinson (33). Zij samen zijn trotse ouders van twee zoons en een dochter Bronny James (15), Bryce Maximus James (12) en Zhuri James (5 jaar).

De jeugd van LeBron                                                     

LeBron werd geboren in Akron, Ohio. James’ moeder, Gloria was een alleenstaande tiener van zestien jaar. Zijn moeder had het lastig met de opvoeding tijdens zijn jongere jaren. Toen James vijf jaar oud was verhuisden ze samen zeven keer binnen een jaar tijd. De echte vader was echter nooit in beeld, maar een oude vriend van Gloria, een football jeugdcoach genaamd Frank Walker nam de rol van vaderfiguur over. Ondanks de moeilijkheden die moeder en zoon ondervonden, beschouwen zij hun band als hecht en steunend.

lebron-james-kind

James speelde als kind Amateur Athletic Union (AAU) basketbal voor Northeast Ohio Shooting Stars. Hij besloot om met drie vrienden en teamgenoten naar highschool St. Vincent St. Mary te gaan. Dit was een voornamelijk blanke privéschool, het zorgde voor veel opschudding omdat ze niet naar de lokale highschool gingen. Toch hadden zij hier veel succes, zo zorgde zij ervoor dat ze het nationale kampioenschap wonnen. James werd van jongs af aan al gevolgd door veel scouts. Hij werd zelfs vergeleken met sterspeler Michael Jordan. Op achttienjarige leeftijd sloot James een contract met Nike ter waarde van 90 miljoen dollar. 

Begin carrière Cleveland Cavaliers

Door het grote succes en de vele aandacht door de media belandde James op de cover van de ‘Sport Illustrated’, in dit tijdschrift werd hij aangekondigd als “The Chosen One”. Hij werd in 2003 geselecteerd door de Cleveland Cavaliers met de eerste algemene selectie van de NBA-trekking, James was toen amper 18 jaar oud. In Cleveland werd hij meteen aanvoerder van het team en won hij de Rookie of the Year Award met een gemiddelden van 21 punten, 6 assists en 5,5 rebounds per wedstrijd. Met deze prestatie was James de jongste die deze titel kreeg in de geschiedenis van de club. In 2004 speelde James en het nationale team op de Olympische spelen in Athene, hier wonnen zij brons. Vier jaar later werd LeBron Olympisch kampioen. De eerste NBA All-Star Game die James speelde was in 2005 nadat hij was geselecteerd uit de Eastern Conference-starters. Hier eindigde hij met 13 punten, 8 rebounds en 6 assists.

Na het behalen van een gemiddelde van 31,4 punten en 7,0 rebounds per wedstrijd, wordt James voor het eerst in zijn carrière geselecteerd voor het All-NBA eerste team. In 2007 speelde Cleveland onder leiding van James hun eerste NBA-Finale, deze verloren zij tegen de San Antonio Spurs. Ook in 2008 haalde ze het kampioenschap niet. James zorgde voor een team record van 66 overwinningen tijdens het seizoen 2008-2009. Hierdoor kreeg hij de titel van meest waardevolle speler (MVP) met een gemiddelde van 30,0 punten, 7,9 rebounds en 7,2 assist per wedstrijd. Het opvolgende seizoen kreeg hij weer deze titel met een gemiddelde van 30 punten.

lebron-james-cleveland-cavaliers

Miami Heat

In de zomer van 2010 liep het contract van James bij Cleveland af. Hij kreeg de kans om zijn contract te verlengen maar besloot een overstap te maken naar de Miami Heat. Dit zorgde voor veel opschudding, vele vonden James een verrader en er werden zelfs T-shirts van hem verbrand.

De Miami Heat haalde de NBA-finale in zijn eerste jaar bij het team, maar verloor het kampioenschap. In het seizoen 2011-2012 haalde James een gemiddelde van 27,1 punten per wedstrijd, hiermee won James zijn derde MVP-award. In 2012 wint The Heat hun tweede NBA-titel en de eerste voor James door de Oklahoma City Thunder in vijf wedstrijden te verslaan. James won zijn vierde MVP award in 2013.

Terugkeer naar Cleveland Cavaliers

In 2014 besloot James terug te gaan naar Cleveland Cavaliers. Via internet maakte hij zijn besluit bekend. Hierin vertelde hij “Toen ik Cleveland verliet had ik een missie, ik wilde kampioen worden. Dat is me bij Miami Gelukt, maar daar kende ze het gevoel al. Het is voor onze stad zo lang geleden dat er iets gewonnen is en daar wil ik verandering in brengen”. Het vertrek van James voelde ze bij de Miami Heat, zij haalde in de vier jaar dat James er speelde vier keer de NBA Finals waarvan ze met twee wedstrijden de titel wonnen. Het doel van James was bereikt, in 2016 won de sterspeler de NBA-titel is een beslissend duel met de Golden State Warriors. Hij bezorgde Cleveland Cavaliers het eerste grote succes in vijftig jaar.

Los Angeles Lakers

In 2018 maakt James bekend dat hij geen gebruik maakt van de eenzijdige optie voor een nieuw eenjarig contract bij de Cavaliers wat 35,6 miljoen dollar waard was. Hierdoor was de Amerikaan transfervrij. Vanaf 1 juli mochten geïnteresseerde clubs hem een aanbieding doen en James kiest voor de Lakers, hier tekent hij een 4-jarig contract van 154 miljoen dollar. Echter werden ook Houston Rockets, San Antonio Spurs, Philadelphia 76ers en Boston Celtics genoemd als mogelijke clubs. Lakers-iconen Kobe Bryant en Kareem Abdul-Jabbar, die jarenlang voor de club speelde feliciteerde James met zijn transfer. “welkom bij de familie”. schrijft Bryant, die in 2016 stopte.

Nike Lebron

in 2015 tekent James een levenslang sponsorcontract bij Nike. Voor Nike is dit het grootste sponsorcontract met een individuele sporter in de geschiedenis van het bedrijf. Lebron brengt zelf veel Nike basketbalschoenen uit. De demping in de 17 modellen is steeds verder ontwikkeld. Lebron komt altijd terug bij Air. “ik heb ook andere soorten demping geprobeerd,” zegt hij: “Maar Air past gewoon het best bij mij.”

lebron-james-los-angeles-lakers

 

Tags

Leave a comment

Leave a comment

Blog posts

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account