De samenwerking van Jordan en Virgil Abloh

  • , by Mees Janssen | Burned Sports
  • 6 min reading time
Virgil-Abloh-Off-White-Air-Jordan-1_Main_

Het merk Off-White wie kent het niet. Met de iconische pijlen T-shirts en longsleeves van Virgil Abloh en zijn samenwerkingen met Ikea, Nike en Jordan maakt hij deel uit van een van de meest invloedrijke designers van de wereld. De Air Jordan x Off-White sneakers zijn op dit moment een van de meest gewilde schoenen ter wereld, maar hoe komt dat nou?

Virgil Abloh

Het merk Off-White wie kent het niet. Met de iconische pijlen T-shirts en longsleeves van Virgil Abloh en zijn samenwerkingen met Ikea, Nike en Jordan maakt hij deel uit van een van de meest invloedrijke designers van de wereld. De Air Jordan x Off-White sneakers is op dit moment de meest gewilde schoen van iedereen, maar hoe komt dat nou?

Virgil Abloh is de CEO van het label Off-White dat in Milaan gevestigd zit. Het is opgericht in 2012 wat voorheen PYREX VISON heette. Hij is sinds 2018 artistiek directeur van de herenkleding collectie van Louis Vuitton en in datzelfde jaar werd Virgil Abloh door Time Magazine uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen ter wereld. Wat ook weinig mensen weten is dat hij zowel producer als DJ is naast het leven in de kledingbranche. Zo stond hij in 2018 samen met DJ Black Coffee op de opening en sluitingsfeest van Hí in Ibiza. Zo is hij zelfs in 2009 tijdelijk artistiek directeur geweest voor Kanye West zijn merchandise artikelen.

Luxe merken

Net als Prada, Balenciaga en Gucci past Virgil zijn merk Off-White binnen het modeontwerper plaatje. Het internationale mannenblad GQ stelde in 2017 ‘’Net als deze merken is Abloh het product van een tijdperk waarin de scheidingslijnen tussen ontwerper en consument en mode en streetwear vervaagden”. Hiermee wordt bedoeld dat dit soort merken steeds meer eigenzinnig worden i.p.v. de laatste trendregels op te volgen, omdat ze dit zelf creëren.

De Off-White x Jordan samenwerkingen

Air Jordan 1 Retro High Off-White Chicago ‘’The Ten’’

De Air Jordan 1 Retro High is de "must have" voor elke liefhebber van sneakers. Virgil Abloh deconstrueerde de Air Jordan 1, de eerste schoen die in 1984 door Nike persoonlijk voor Michael Jordan werd ontworpen. Het merk Jordan is momenteel een dochteronderneming van Nike, dus Virgil was in staat om de Air Jordan 1 te reconstrueren. De Air Jordan 1 is te vinden in veel verschillende kleuren, maar Virgil besloot de Chicago-kleuren te gebruiken waarin Michael Jordan speelde, namelijk witrood en zwart. Virgil heeft de schoen volledig uit elkaar gehaald en de belangrijkste elementen opnieuw afgesteld en om de schoen geplaatst. Deze schoen werd gereleased in november 2017.

Air Jordan 1 Retro High Off-White NRG

Nadat Virgil Abloh en Nike in 2017 een grote klap blootstelling hadden gekregen in de wereld van sneakers met ‘’The Ten’’, zetten ze hun samenwerking datzelfde jaar voort met de 2e samenwerking. De Air Jordan 1 Retro High Off-White NRG verscheen voor het eerst aan de voeten van een bevoorrechte vrouw tijdens de modeweek in Parijs en markeert de terugkeer van een model dat geprezen wordt door alle sneakersliefhebbers. Deze kleur is veel gezuiverd dan de vorig jaar uitgebrachte Air Jordan 1 Chicago en onderscheidt zich door zijn soberheid. Virgil Abloh vergeet echter niet dat de uniekheid van zijn schoenen gelinkt staat aan details. Er zijn twee blauwe sierstiksels op de swoosh van de sneaker, gecompenseerd door oranje tonen op de tong en onder de swoosh. Ten slotte is de branding Off-White aanwezig aan de binnenkant van de voet en staat de bekende "AIR" op de zool van de schoen geschreven. Om niet van ‘’uniek’’ regel af te wijken is dit model zo gelimiteerd als altijd en is in eerste instantie alleen exclusief in Europa op de markt uitgekomen.

Air Jordan 1 Retro High Off-White University Blue

Virgil ontwierp later op 23 juni 2018 een lichtblauwe versie van de schoen, met daarin de traditionele kleuren van de University of North Carolina. Het vertegenwoordigt de universiteit waar Michael Jordan op is afgestudeerd en is een veel voorkomende kleur die wordt gebruikt voor Air Jordan schoenen. Wat de hype alleen maar groter maakte is dat grote beroemdheden zoals: Michael Jordan, Bella Hadid, Drake, Naomi Campbell, Travis Scott, Odell Beckham Jr. en Chris Brown ontvingen eigen gepersonaliseerde versies van deze schoen vóór de wereldwijde release.

Off-White x Air Jordan 1 "Canary Yellow"

De Off-White x Air Jordan 1 "Canary Yellow" werd vorig jaar (juni 2019) voor het eerst tijdens de "Figures of Speech" tentoonstelling in de MCA Chicago vertoond. Erik Arteaga een bekende skater plaatste een video waarin hij aan het skaten was terwijl hij de Jordans droeg. Eerder tweette Virgil Abloh ‘black-friday-canary-yellow…’ en toen dacht iedereen dat de sneaker dan uit zou komen, helaas was dit niet het geval. Hij werd nooit op de juiste manier uitgebracht en werd later bevestigd als een voorbeeld.

Air Jordan 5 Retro Off-White Black

Na verschillende langverwachte uitstapjes en als gevolg van de samenwerking tussen Off-White onder leiding van Virgil Abloh en Air Jordan maakt nu plaats voor een model dat de 30ste verjaardag van het ontwerp van Tinker Hatfield viert: de Air Jordan 5 Retro Off-White Black die werd gereleased op 15 februari 2020. Deze Air Jordan heeft een vrij gedetailleerde stijl met een grijs Thermoplastisch polyurethaan (tpu) bovenwerk. Op de zwarte veterszijde zien we de inscriptie "shoelaces" en de handtekening van de Air Jordan 5 Retro Off-White als weerspiegeling van de samenwerking van dit paar. Andere details zijn twee aangebrachte cirkels, een reflecterende tong en het "Nike Air" logo op de hiel. De gele zool zorgt voor een vintage look aan dit ontwerp. Daarnaast wordt de sneakerrelease vergezeld met een T-shirt, Hoodie, broek en jacket in de Off-White x Jordan capsule collectie.

Air Jordan 4 Retro Off-White ‘Sail’

Tijdens de herfst/winter collectie 2020 van Virgil Abloh zijn modeshow in Parijs kwamen de Air Jordan 4 Retro Off-White ’Sail’ tevoorschijn, maar voor de echte release pakte hij het anders aan dan voorheen. Je kon namelijk op een gesigneerd paar van de Off-White x Air Jordan 4 ‘Sail’ bieden. Virgil was destijds een veiling gestart via eBay die de Black Lives Matter (BLM) actie steunde. Toen stond het bod op £16.000,- wat omgerekend €17.700,- is. De opbrengst van de sneaker werd gedoneerd aan twee organisaties in Verenigd Koninkrijk, namelijk The Black Curriculum en Inquest. De veiling sloot op donderdag 25 juni om 19:00u ’s avonds. Naast de veiling werd de sneaker gereleased op zaterdag 25 juni 2020. De Air Jordan heeft een monochroom bovenwerk in een ultra vintage stijl. Het heeft een crèmekleurige leren basis, gecombineerd met een geruite zij kooi en enkele synthetische elementen zoals Wings en een matte TPU-hak. De gebruikelijke "shoelaces" markeringen op de veters en het woord "air" boven de luchtbel zijn als handtekening toegevoegd, evenals de "shoelaces" en "AIR" tags met Off-White en Air Jordan bevestigd aan de veters.

Off-White x Nike Air Jordan 4 “Bred” (Gerucht)

Nadat Virgil Abloh zijn crèmekleurige Off-White ™ x Nike Air Jordan 4 in Parijs debuteerde, volgden er geruchten dat er een "Bred" versie naast de Jordan 4 zal worden uitgebracht tijdens het herfst/ winter seizoen in 2020.

Tags

Leave a comment

Leave a comment

Blog posts

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account