De evolutie van de NBA City Edition-jerseys

  • , by Daan Smits
  • 5 min reading time
3ATDB6N4QZH2LJGWWGQXE55S3Y

Sinds de sponsorship in 2017 waardoor Nike hoofdsponsor van de NBA werd, zijn er veel veranderingen gewezen in de NBA zoals o.a. de City jerseys. Een jersey die helemaal in het teken staan van de stad.

In 2017, toen Nike samen met de NBA hun uniform concept City Edition aankondigden, was het doel om met deze nieuwe jerseys nieuw leven in te blazen om een ​​franchise beter met de stad te verbinden. Nu, in het vierde seizoen, zijn de Nike City Edition-uniformen nog steeds actief met hetzelfde doel. Sommige ontwerpen zijn geëvolueerd, terwijl andere jerseys trouw zijn gebleven aan hun oorspronkelijke thema's. De vloeiende trouw aan de cultuur van een stad vertelt ook het verhaal van fandom: door veranderingen, verschuivingen en zelfs verrassingen is een fanbase niet specifiek voor slechts één dimensie, maar meerdere. Een plaats kan in de loop van de tijd veranderen en toch zijn regionale geest behouden.

"City Edition-uniformen waren bedoeld als venster op de cultuur van een stad", zegt Sonja Henning, Nike VP "De vingerafdruk die City Edition beschrijft - de onmiskenbare identiteit van een plaats - vertegenwoordigt de afgelopen vier jaar en is dynamisch en reikt verder dan alleen basketbal."

Bekijk hoe de Nike City Edition-uniformen in de loop van de tijd zijn veranderd

 

New Orleans Pelicans

nike-nba-city-basketball

Voor het nieuwe seizoen gaan de New Orleans Pelicans spelen met een tenue wat gebaseerd is op de New Orleans stadsvlag waarin de fleurs-de-lis ook te vinden is samen gemixt samen gemixt met een simpele kleurenstelling zijn wij benieuwd wat voor highlights we Lonzo of Zion gaan zien maken in deze jerseys. 

 

Philadelphia 76ers

Nike-NBA-Basketball-City

Bij de Philadelphia 76ers hebben ze dit jaar een hommage laten zien in de vorm van een skyline van de stad, de kleuren zouden een beeld geven van de Schuylkill rivier die ligt in Philadelphia. We zijn benieuwd of we wellicht binnenkort James Harden hierin zien lopen. 

 

Orlando Magic

Nike-NBA-City-Basketball

De welbekende ''pinstripes'' worden terug gebracht met deze variant van de Orlando Magic Jersey, ze zijn namelijk gebaseerd op de tenues uit 1992. Toen spelers als Shaquille O'neal en Tracy McGrady er nog speelde. 

 

Phoenix Suns

Nike-NBA-City-Basketball

Met dit tenue is vooral gekeken naar de vormgeving die past bij de Phoenix Suns, de primaire kleuren zoals paars en oranje komen verfrissend terug in de vorm van een pixelated art. Ook staat de bijnaam van Phoenix groot aangegeven op de borst van het tenue namelijk ''The Valley'' 

 

Portland Trailblazers

Nike-NBA-City-Basketball

De design-details spreken vooral over de verschillende landschappen uit Portland, zoals bergen en heuvels. Het lettertype wat is gebruikt op de borst van het Portland Trailblazers tenue is gebaseerd op het zelfde lettertype wat word gebruikt bij de Burnside Bridge.

 

Brooklyn Nets

NBA-Nike-City-Basketball

Misschien wel het meest veelbelovendste team van dit seizoen, met spelers als Kyrie Irving en Kevin Durant hebben de Brooklyn Nets zeker een genoeg aan talent. In 2018 tot 2020 werd de bekende kleurenselectie gekozen die reflecteerde op de sweaters die The Notorious B.I.G vaak droeg en was dit ook een eerbetoon aan Biggie omdat hij uit Brooklyn kwam. Nu gaan ze voor iets anders, veel mensen zeggen dat het nieuwe City tenue van Brooklyn iets lijkt weg te hebben van de serie ''Friends''.

 

Toronto Raptors

nba-city-nike-basketball

De Toronto Raptors blijven trouw aan Drake en OVO en blijven de kleurencombinatie zwart en goud gebruiken. Vanaf het seizoen 2017-2018 besloot de eigenaar van de Toronto Raptors samen met stadsicoon Drake om de tafel te gaan zitten voor ideeën voor een nieuw tenue en hierboven zie je de resultaten van de afgelopen jaren. 

 

Utah Jazz

NBA-Nike-City-Basketball

Zoals je kunt zien houdt Utah Jazz niet zo veel van verandering, toch hebben zij besloten het dit jaar anders te gaan doen en zijn voor een volledig zwart tenue gegaan met de welbekende Utah Jazz tinten erin verwerkt. Utah Jazz heeft voor dit tenue samen met Nike Basketball om de tafel gezeten omdat de orginele creative director van de Jazz eigenlijk nog een jaar voor hetzelfde tenue wou gaan.

 

Washington Wizards

Nike-NBA-Basketball-CIty

De Washington Wizards houden van variatie in kleuren maar niet in design, dat is dit jaar ook weer terug te zien. Zo gaan zij terug naar het design wat gebaseerd is op de originele tenues van de Baltimore Bullets wat de originele naam is van de Wizards voor de rebranding.

 

Sacramento Kings

NBA-Basketball-City-Nike

De Sacramento Kings besloten ook dit jaar om van kleuren te veranderen in de City jerseys. Met spelers als De'aaron Fox en Buddy Hield zijn we benieuwd naar wat ze dit jaar voor mekaar krijgen. We zijn het er bij Burned in ieder geval allemaal over eens dat het nieuwe tenue en goede verandering is. 

 

San Antonio Spurs

nba-basketball-city-nike

De San Antonio Spurs hebben na 3 jaar ook besloten om dit jaar met een ander design te gaan spelen, ze stonden in de basketbalwereld bekend om hun camouflage tenuess maar hebben nu gekozen voor een strak zwarte jersey met het kleurenpatroon van de San Antonio Spurs uit 1985. 

Tags

Leave a comment

Leave a comment

Blog posts

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account