Basketbal uitrusting van vroeger tot nu

  • , by Stan Vluggen | Burned Sports
  • 2 min reading time
Basketballs-Group-01

Basketbal uitrusting is op vele manieren veranderd sinds James Naismith de sport in 1891 in Springfield uitvond. Oorspronkelijk ontworpen als een gym oefening omdat het die dag te koud was om buiten te sporten. Lees verder in de blog.

Basketbal uitrusting is veel veranderd sinds James Naismith basketbal had uitgevonden in 1891 in Springfield uitvond. Oorspronkelijk ontworpen als een gym oefening omdat het die dag te koud was om buiten te sporten, tegenwoordig is basketbal nu een van populairste sporten in Noord-Amerika. Wat voor uitrusting gebruikten ze vroeger en wat is er veranderd sinds 1891? In deze blog vertellen we het!

Perzik mand

Toen de eerste basketbalspeler punten moesten scoren deden ze dat niet in de welbekende basket, maar ze mikte op een houten perzik mand die 3 meter boven de grond hing. Spelers moesten een ladder gebruiken om de bal na elk schot uit de perzik mand te halen. Metalen randen met netten vervingen al snel de houten manden en spelers sneden in 1906 gaten in de netten om de bal recht door de ring te laten gaan. De hoogte van de hoepel is sinds het begin van het spel op 3 meter boven de baan gebleven.

De eerste basketballen

Tegenwoordig zijn er vele verschillende soorten basketballen. Zo heb je rubberen, leren, Indoor basketballen en outdoor basketballen. Je hebt ook verschil qua grip en bounce. Vroeger, gebruikten basketballers een voetbal in de eerste wedstrijden die werden gespeeld op Springfield YMCA. Drie jaar later nam Naismith contact op met AG Spalding en verzocht de fabriek een nieuwe bal te produceren die speciaal voor zijn sport was geproduceerd. De vroege basketballen van Spalding bestonden uit vier leren panelen met een rubberen binnenbal. In de fabriek geproduceerde basketballen met een consistente maat en vorm verschenen pas in 1942.

Betere grip 

De National Basketball Association gebruikte basketballen met vier panelen tot 1970.  In 1983 kondigde de NBA aan dat ze de Spalding basketbal van volnerf leer als officiële wedstrijdbal hadden aangenomen, die ze tot 2006 bleven gebruiken. Dat jaar introduceerde de NBA de Spalding Cross Traxion-bal van microvezel composiet als officiële wedstrijdbal. Tegenwoordig word de Wilson basketbal als officiële basketbal gebruikt in de NBA.

Basketbalschoenen

Basketbalschoenen zijn veel veranderd sinds het begin van de 20e eeuw, De canvas schoenen met rubberen zolen domineerden. Later kwam de Chuck Taylor basketbalschoenen van Converse en die domineerden de markt van 1921 tot de jaren zestig. Nike bracht zijn eerste basketbalschoenen uit in 1972 en begon de markt te domineren in de jaren 80. Nike's Air Force 1-schoen, met luchtzooltechnologie ontworpen door Bruce Kilgore, verscheen in 1983; en de Air Jordan I en Air Jordan II schoenen, geïnspireerd door Michael Jordan, verschenen in 1983 en 1985. In 1988 bracht Nike de Air Jordan III. Tags

Leave a comment

Leave a comment

Blog posts

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account