LaMelo Ball zijn weg naar de NBA

  • , by Daan Smits
  • 6 min reading time
espn_lamelo_ball_013

Alles over LaMelo Ball en zijn weg van geen school naar professioneel basketbal spelen in Europa en hoe hij uiteindelijk wist een miljoenendeal te tekenen met Puma en zichzelf in de NBA wist te plaatsen.

De achternaam Ball is een term die de laatste jaren voor veel ophef zorgt in de basketbalwereld, als het niet de uitspraken zijn van vader LaVar Ball dan gaat het vaak over New Orleans Pelicans point guard Lonzo Ball of de nieuwe point guard van de Charlotte Hornets de nummer 3 draft pick van 2020 LaMelo Ball, een speler die een enorm reis heeft afgelegd in zijn weg naar de NBA en dit ging niet altijd over een pad van rozen. 

Chino Hills 

Ball begon zijn middelbare school op de Chino Hills High School in Chino Hills, Californië, waar hij een staatskampioenschap won en nationaal succes behaalde als eerstejaarsstudent met zijn oudere broers Lonzo en LiAngelo Ball. Op 26 december 2016 haalde LaMelo de landelijke krantenkoppen voor het maken van een half-court schot twee seconden in het begin van de wedstrijd. Op 4 februari 2017 verloor hij zijn eerste wedstrijd ondanks het scoren van 36 punten, waarbij de Oak Hill Academy een einde maakte aan de 60-game win streak van Chino Hills. In zijn volgende wedstrijd, op 7 februari, scoorde LaMelo maar liefst 92 punten in een overwinning op Los Osos High School, de op een na meeste punten voor één game in de geschiedenis van de middelbare school in Californië. LaMelo eindigde het seizoen met een gemiddelde van 26,7 punten en bijna 10 assists per wedstrijd, waarmee hij een All-American eerste team-erkenning verdiende. Op 27 juli speelde hij in een AAU-wedstrijd tegen Zion Williamson, de huidige power forward van de New Orleans Pelicans

lamelo-liangelo-lonzo-ball-nba

Op 2 oktober 2017, voor zijn junior seizoen, verliet LaMelo Chino Hills om homeschooled te worden omdat zijn vader de nieuw hoofdcoach Dennis Latimore en de schooladministratie afkeurde omdat ze volgens hem de verkeerde keuzes zouden maken in verband met de toekomst van LaMelo. Op 7 december tekende hij bij agent Harrison Gaines om samen met zijn broer LiAngelo professioneel basketbal in het buitenland te spelen. Het besluit gaf aan dat LaMelo hiermee dus ook geen college basketbal zou gaan spelen. In de daaropvolgende dagen bood Gaines de broers aan voor professionele teams in verschillende Europese landen en in Japan. Uiteindelijk werd gekozen voor…

Prienai 

In december 2017 tekende beide LaMelo en LiAngelo Ball met Prienai een profesioneel basketbalteam uit Litouwen. LaMelo werd hiermee de jongste Amerikaan die ooit een professioneel basketbal contract tekende. De verhuizing van de broers naar Litouwen werd zwaar bekritiseerd door de Amerikaanse sportmedia. Prienai trok zich bij aankomst terug uit de Baltic Basketball League en nam deel aan verschillende oefenwedstrijden die werden gesponsord door Big Baller Brand, het eigen kledingmerk van de Ball familie wat werd opgezet door LaVar.

Lamelo-ball-prienai-basketbal-europe

Op 13 januari 2018 maakte Ball zijn professionele debuut van 5 minuten waarin hij 0 keer wist te scoren. Op 4 februari scoorde hij een seizoen hoge 19 punten, met vier driepunters en zes assists in een verlies tegen Žalgiris. In een oefenwedstrijd tegen het einde van de maand liep hij een knieblessure op die hem een ​​maand buitenspel zette. Op 25 april verlieten de Ball broeders Prienai omdat de vader, LaVar  kritiek had op de teamhoofd coach Virginijus Šeškus, deels omdat Ball niet genoeg speeltijd kreeg. Hij eindigde het seizoen met een gemiddelde van 6,5 punten en 2,4 assists.

 

Los Angeles Ballers

Op 4 mei 2018 tekende LaMelo bij de Los Angeles Ballers van de Junior Basketball Association (JBA), een nieuwe competitie gecreëerd door zijn vader LaVar als een alternatief voor college basketball. In zijn debuut in deze competitie plaatste hij een triple-double van 40 punten, 16 rebounds, 10 assists en drie steals, Over acht reguliere seizoen wedstrijden had Ball gemiddeld een triple-double met 39,6 punten, 14,6 rebounds en 11,5 assists per wedstrijd. In de halve finales van de playoffs tegen de New York Ballers scoorde hij een season-high van  55 punten, 16 rebounds en zeven assists. Hij leidde Los Angeles naar een JBA-kampioenschap over de Seattle Ballers. Na het seizoen verliet hij de JBA om terug te keren naar de middelbare school in de Verenigde Staten voor zijn senior seizoen.

 

Illawarra Hawks

Op 17 juni 2019 tekende Ball een contract voor twee jaar met de Illawarra Hawks een team spelend in de Australische National Basketball League (NBL). Hij sloot zich aan bij de Hawks via het NBL Next Stars-programma, dat het doel heeft NBA-prospects te ontwikkelen. Voor het NBL-seizoen verhuisde hij naar Australië met zijn voormalige coach Jermaine Jackson, die zijn manager werd en hem hielp mentaal en fysiek te groeien. Eind september had hij succes bij de NBL Blitz, een pre-season toernooi. Hij scoorde 19 punten, 13 rebounds en zeven assists in een overwinning van het voorseizoen op de Perth Wildcats. 

Op 6 oktober, in zijn eerste wedstrijd in het reguliere seizoen, scoorde Ball 12 punten, 10 rebounds en vijf assists. Hij nam een ​​belangrijkere rol op zich na een blessure van starter point guard en oud NBA speler Aaron Brooks. LaMelo Ball scoorde dat seizoen ook 32 punten, 11 rebounds en 13 assists en werd hiermee de jongste NBL-speler die ooit een triple-double wist te behalen. 

In december werd aangekondigd dat hij ongeveer vier weken zou missen nadat hij tijdens de training zijn voet had gekneusd. Er werd met kijk op de toekomst besloten dat LaMelo de rest van het seizoen uit zou blijven zitten. Hij nam hiermee afscheid van de Hawks  om terug te keren naar de Verenigde Staten en zich voor te bereiden op het NBA-draft van 2020. r Door middel van 12 NBL-games waarin Ball gemiddeld 17 punten, 7,4 rebounds en 6,8 assists per wedstrijd wist te scoren werd hij aan het einde van het seizoen uitgeroepen tot NBL Rookie of the Year. 


NBA

In zijn tijd terug in Amerika, zagen mensen de volledige potentie in LaMelo Ball en werd er ook steeds vaker gevraagd naar zijn naam in verschillende meetings, uiteindelijk besloot Melo een deal te tekenen met Puma. De prijs hiervan is nog niet bekend maar we zijn er zeker van dat we hier spreken over flink wat miljoenen. Ook zouden er geruchten rond gaan dat Melo in zijn rookie jaar zijn eigen Puma basketbalschoenen zou krijgen. Op 18 November werd LaMelo Ball gekozen door de Charlotte Hornets met de 3e pick. 

 

Tags

Leave a comment

Leave a comment

Blog posts

Login

Forgot your password?

Don't have an account yet?
Create account