Meesterwerk A Clockwork Orange, nu ook op een T-shirt van Only & Sons

  • , door Bart Hulsbosch
  • 4 min lezen
81rvbkEMH3L (2)

Bij Burned hebben we een nieuwe collectie T-shirts binnen van Only & Sons, deze shirts zijn gebaseerd op de film A Clockwork Orange. Hoe kan het dat de meeste van ons nooit hebben gehoord van de film die in de jaren 70 genomineerd was voor nagenoeg alle mogelijke awards? In deze blog vertellen wij jou over deze gouwe ouwe en de T-shirts van Only & Sons.

Meesterwerk A Clockwork Orange, nu ook op een T-shirt van Only & Sons

Bij Burned hebben we een nieuwe collectie T-shirts binnen van Only & Sons, deze shirts zijn gebaseerd op de film A Clockwork Orange. Hoe kan het dat de meeste van ons nooit hebben gehoord van de film die in de jaren 70 genomineerd was voor nagenoeg alle mogelijke awards? In deze blog vertellen wij jou over deze gouwe ouwe en de T-shirts van Only & Sons. 

A Clockwork Orange

A Clockwork Orange is een Britse-Amerikaanse film gemaakt in 1971 geregisseerd door Stanley Kubrick en gebaseerd op een roman uit 1962 van Anthony Burgess. De film werd genomineerd voor onder meer de Oscars voor beste film, beste regie, beste geadapteerde verhaal en beste montage. Daarnaast waren er onder meer drie nominaties voor een Golden Globe en zeven voor een BAFTA Award. Dit zijn natuurlijk nominaties waar je u tegen zegt, maar wat maakte deze film dan zo goed? De film speelt zich af in de toekomst waar rellende jongeren de baas zijn. Bendeleider Alex trekt er met zijn droogs, zijn bende, op uit om te doen waar ze de grootste kick uit halen: plunderen, verkrachten, martelen en moorden. Wanneer hij wordt gearresteerd, ondergaat Alex een speciale therapie. Tijdens deze zogenaamde Ludovico-methode krijg je met oogklemmen in (Zo kun je onmogelijk wegkijken), urenlang de meest pornografische en misselijkmakende, gewelddadige beelden voorgeschoteld. Het proefkonijn (in dit geval Alex) wordt uiteindelijk ‘genezen’ verklaard, want zodra hij voortaan naakt ziet of ook maar in de buurt komt van agressie, wordt hij letterlijk kotsmisselijk. Ondanks al het geweld is het een zeer diepzinnige film. Dit begint al bij de titel. Na de Ludovico-methode is Alex organisch (een sinaasappel) van de buitenkant  en mechanisch (een uurwerk) van de binnenkant. De film is zowel schokkend als komisch op een duistere manier. Hebben ze net een zwerver af staan tuigen, pikt Alex vervolgens twee dames op voor een triootje dat we versneld afgespeeld voor ons krijgen te zien, muzikaal begeleid door een lullig elektronische bewerking van Rossini’s klassieke William Tell Overture. Wat deze film ook zo goed maakt is dat het een heel realistisch beeld gaf van de toekomst. Als het gaat om de vrije geest van seks en zelfs de kleding, meubels en kleuren waren ver voor hun tijd. 

Commotie rond de film

In de tijd dat deze film uitkwam, was niet iedereen daar blij mee. Veel mensen hadden veel kritiek, vooral omdat in die tijd seks en geweld in films nog niet zo vanzelfsprekend was als nu. Deze film had een grote invloed op de samenleving, mensen gingen zich gedragen als Alex. Er werden zelfs moorden gepleegd en mensen verkracht, geïnspireerd op de film. Op een gegeven moment liep dit zo uit de hand dat regisseur Kubrick de film de distributie van de film tegenhield in engeland. Na zijn dood kreeg de film een culturele status en in amerika was hij weer te zien, grotendeels gecensureerd, dat wel. Volgens de schrijver van het boek (Burgess) lag in de film de nadruk te veel op seks en geweld, en niet op het psychologische gedeelte. Hij nam afstand van de film en maakte in 1976 een toneelstuk waarmee hij zijn eigen versie van het verhaal aan het publiek liet zien.

De Only & Sons Collectie

Als je zo kijkt is het toch niet gek dat Only & Sons T-shirts maakt, gebaseerd op deze iconische film. De T-shirts zijn te verkrijgen in 2 verschillende stijlen. eentje is zwart met een foto van een belangrijke scène uit de film op de voorkant. de tweede is een wit shirt, met de naam op de voorkant en de poster op de achterkant. De shirts zijn gemaakt van 100% biologisch katoen en zijn daarom zeer licht. Daarnaast voelen ze ook nog zacht aan en zijn ze lekker luchtig, heerlijk voor de zomer dus. Met een oversized fit zul je er ook zeker stijlvol bijlopen. Combineer ze met een mooie Only & Sons Broek en een paar hippe sneakers, zo ben je helemaal ready voor de zomer.

Tags

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.