Basketballen, de verschillende soorten en maten!

  • , door Casper | Burned Sports
  • 2 min lezen
basketballen-spalding-wilson

Basketballen hebben veel verschillende soorten en maten! Wil jij weten welke basketbal het meest geschikt is voor jou? In dit artikel leer je alles over de verschillende basketballen!

BASKETBALLEN

Basketbal is een sport die veel vraagt van je lichaam. Om zorgeloos te kunnen beginnen met de sport is een goede uitrusting geen overbodige luxe. Het eerste waar je mee kan beginnen is te checken met wat voor een basketbal je wil / kan spelen.

De basketbal waar je mee gaat spelen moet het juiste formaat zijn.

Bij competitie basketbal zijn 3 officiële maten basketballen. De maat 5 basketbal wordt voornamelijk gebruikt voor kinderen tot en met 12 jaar. Na de 12 wordt er gespeeld met een maat 6 basketbal. Deze bal is iets groter en zwaarder dan de maat 5 basketbal en is geschikt voor zowel kinderen tot en met 15 als dames. Dames blijven hun gehele leeftijd spelen met een maat 6 bal. De maat 7 basketbal is de meest voorkomende basketbal in de competitie en de NBA. Dit formaat wordt gebruikt door alle heren vanaf 15 jaar. Door de jaren heen zijn er verschillende soorten bijgekomen om mee te trainen of spelen. Zo bestaat er tegenwoordig ook een maat 3 basketbal (peanut basketbal). Deze bal wordt voornamelijk gebruikt als speelgoed basketbal. Het is ook een bal waar je goed mee kan trainen omdat het vangen van een klein balletje  over het algemeen moeilijker is. Om je vang en gooi vaardigheden te trainen bestaan er ook zwaardere trainingsballen. De trainingsbal is tussen de 1/1.5 kilo en zorgt er voor dat een normale basketbal hard pasen een eitje wordt.

Een basketbal is er in verschillende materialen en prijsklasse. De prijsklasse hangt vaak af van het materiaal van de bal.

Rubber:

De rubberen basketbal is een bal die qua prijs vaak lager ligt omdat rubber minder duurzaam is. Rubber is een prima materiaal om buiten lekker een balletje te gooien als je nog niet zeker weet of basketbal wel jouw sport is. Je zal snel merken dat de grip op een rubberen bal (belangrijk als je de bal wil vangen) minder is. Zeker als de bal al vaker gebruikt is wordt het steeds lastiger om hem te vangen of te schieten. Het is belangrijk om de bal in de avond niet buiten te laten liggen. Vaak heeft een rubberen basketbal geen binnenbal. Zodra de temperatuur omlaag gaat kan het zijn dat de bal gaat veranderen van vorm, waardoor dribbelen steeds moeilijker wordt.

Leder:

Een lederen basketbal is over het algemeen duurder qua aanschaf. Leer heeft (bij de juist verzoring) een langere levensduur en een betere grip. Weet jij van jezelf dat je transpirerende handen hebt bij het intensief bewegen, zal een lederen basketbal een betere grip hebben bij het vangen en schieten van de bal. De meeste lederen basketballen kunnen zowel indoor als outdoor worden gebruikt. Er zijn zelfs heuse in/outdoor basketballen ontwikkeld die een gemixte laag van leer en rubber hebben voor het allround gebruik. Bij professionele basketbalcompetities gebruiken ze altijd lederen basketballen omdat het materiaal gewoon van betere kwaliteit is dan een rubberen bal.

Tags

Blog posts

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.