Daar begon het allemaal mee de legende zelf Michael Jordan, door zijn deal met Nike en de populariteit rondom hem werd het merk Air Jordan gecreëerd ook wel Jordan genoemd.
In 1984 begon Jordan op de Nike Air Ship te basketballen. Deze schoen voldeed echter niet aan de NBA richtlijnen, de schoen brak namelijk de 51% regel. Dit hield in dat de schoen minimaal voor 51% wit moest zijn. Jordan gaf daar echter weinig gehoor aan en trok de basketbalschoenen toch aan voor zijn wedstrijden wat resulteerde in een boete van NBA-Commissionair David Stern van maar liefst $5000,- per wedstrijd. Omdat Jordan de schoenen officieel niet mocht dragen werden deze als maar populairder mede door reclames en advertentiecampagnes. Om ervoor te zorgen dat Jordan deze boetes niet meer kreeg introduceerde Nike de Air Jordan 1 in 1984. De kleur die toen uitgebracht werd was de iconische Chicago colourway samen met de Black Toe. Beide schoenen hebben zowel rode als zwarte kleuren in het ontwerp die de Chicago Bulls representeren.
De Chicago colourway is over de jaren heen een van de meest gewilde Air Jordan 1 en wordt iedere keer binnen no time uitverkocht. De klassieke Chicago colourway is helaas enkel uitgekomen in 1985, 1994, 2013, 2015. Dit heeft als gevolg dat er veel meer vraag is voor deze Jordan Schoenen dan dat er aanbod is. Hierdoor wordt er op de 2de markt honderden euro’s gevraagd voor een nieuw of zelfs gebruikt paar.
Gelukkig is het niet alleen bij de Air Jordan 1 gebleven en zijn er tientallen Jordan basketbalschoenen gemaakt. De Air Jordan 1 is ontworpen door Peter Moore, maar de modellen die Tinker Hatfield heeft ontworpen zijn ook zeker het benoemen waard. Tinker heeft namelijk veel Jordans ontworpen waaronder de Air Jordan 3 tot en met 7. Veel van deze modellen zijn door de jaren heruitgebracht in verschillende kleuren.
Destijds stonden deze Air Jordan basketbalschoenen bekend om de prestatie ervan en de looks. Bovendien wilde iedereen destijds net zo vliegen en dunken als Michael Jordan zelf. De populariteit steeg door reclames van de Air Jordan schoenen, denk bijvoorbeeld aan de reclame met Spike Lee “It’s gotta bet he shoes” waarin de Air Jordan 5 werd gepromoot.
Veel van deze Jordan schoenen werden gedragen door Jordan tijdens zijn basketbal wedstrijden. Zijn allereerste basketbalschoen was de Air Jordan 1. De laatste schoen waar Jordan zelf in heeft gespeeld was de Air Jordan 14 in een zwart rode kleur. Deze Jordan schoen is later bestempeld als de Air Jordan 14 “Last Shot”, waarin Michael Jordan zijn laatste minuten op het basketbalveld speelde en zijn laatste schoten raakte in de NBA. Nadat Jordan stopte met professioneel basketbal werden zijn Jordan schoenen niet minder populair. De beste man heeft 6 NBA Championships gewonnen met de Chciacgo Bulls en is door de meeste mensen gekroond als de beste basketballer ooit. Dit is dan ook de reden dat Jordan Brand een van de meest populaire merken is wereldwijd, zowel voor basketballers als mensen die geen basketbal spelen.
Echter zijn de echte Air Jordans verouderd qua techniek en demping. Zo zie je de Air Jordan 1 tot en met 7 weinig op het basketbalveld. Waar je deze prachtige Jordan schoenen wel ziet is op straat en aan de sidelines van het basketbalveld. Want hoe populair de schoenen waren op het veld des te populairder ze zijn voor casual wear. De populairste schoen blijft de Air Jordan 1 dit klassieke hoge model is in vergelijk met zijn Jordan familie wat eleganter en minder grof in vergelijk met andere Jordan schoenen.
Hedendaags komt de Air Jordan 1 uit in allerlei kleuren en maten, zowel voor dames, heren en kinderen. Een andere reden waarom niet alleen de Jordan 1 zo populair is maar de andere retro’s ook komt door de samenwerkingen die Jordan aangaat met andere mensen en merken. Denk bijvoorbeeld aan de Air Jordan 1 in samenwerking met Travis Scott en de Air Jordan 4 in Levi’s denim. Door deze samenwerkingen aan te gaan worden fans van beide merken en personen aangetrokken tot deze Jordan schoenen, waardoor de populariteit van zowel Jordan stijgt als het merk of persoon stijgt waarmee er samen gewerkt wordt.