Basketballen, de verschillende soorten en maten!

  • , Von Casper | Burned Sports
  • 5 min Lesezeit
basketballen-spalding-wilson

Basketballen hebben veel verschillende soorten en maten! Wil jij weten welke basketbal het meest geschikt is voor jou? In dit artikel leer je alles over de verschillende basketballen!

Een geschikte basketbal vinden

Het is nog niet zo makkelijk om een basketbal te kopen. Niet iedereen is hetzelfde, dus heeft ook niet iedereen dezelfde basketbal nodig. De ene speelt binnen en de andere buiten. Er zit zelfs verschil in ballen voor heren, dames en kinderen. Ik hoor je al denken: ‘’Hoe weet ik nou wat voor basketbal ik moet kopen?’’ Wij van Burned Sports hebben al jaren ervaring in de verkoop van basketbal artikelen en helpen je graag.

Welke maat basketbal kopen?

Eerst wil je weten welke maat basketbal voor jou geschikt is. Bij competitie basketbal zijn 3 officiële maten basketballen. De onderstaande info is gebaseerd op de NBB-richtlijnen (Nederlandse Basketball Bond)

  • De maat 5 basketbal is voor kinderen, en voornamelijk voor meiden tot 14 jaar en jongens tot 12 jaar. 
  • De maat 6 basketbal is voor meiden vanaf 14 jaar en jongens vanaf 12 jaar. Dit is de grootste maat in het damesbasketbal, dus ook de dames senioren spelen met maat 6. 
  • De maat 7 basketbal is de meest voorkomende basketbal in de competitie en de NBA. Dit formaat wordt gebruikt door alle heren vanaf 15 jaar.
Door de jaren heen zijn er verschillende soorten bijgekomen om mee te trainen of spelen. Zo bestaat er tegenwoordig ook een maat 3 basketbal (peanut basketbal). Deze bal wordt voornamelijk gebruikt als speelgoed basketbal. Het is ook een bal waar je goed mee kan trainen omdat het vangen van een klein balletje over het algemeen moeilijker is. Om je vang en gooi vaardigheden te trainen bestaan er ook zwaardere trainingsballen. De trainingsbal is tussen de 1/1.5 kilo en zorgt ervoor dat een normale basketbal hard pasen een eitje wordt.

    Basketballen in verschillende materialen 

    Naast de maat wil je bij een basketbal kijken naar het geschikte materiaal. De prijsklasse hangt vaak af van het materiaal van een bal. 

    Basketbal van rubber

    De rubberen basketbal is een bal die qua prijs vaak lager ligt omdat rubber minder duurzaam is. Rubber is een prima materiaal om buiten lekker een balletje te gooien als je nog niet zeker weet of basketbal wel jouw sport is. Je zal snel merken dat de grip op een rubberen bal (belangrijk als je de bal wil vangen) minder is. Zeker als de bal al vaker gebruikt is wordt het steeds lastiger om hem te vangen of te schieten. Het is belangrijk om de bal in de avond niet buiten te laten liggen. Vaak heeft een rubberen basketbal geen binnenbal. Zodra de temperatuur omlaag gaat kan het zijn dat de bal gaat veranderen van vorm, waardoor dribbelen steeds moeilijker wordt.

    Basketbal van leer

    Een lederen basketbal is over het algemeen duurder qua aanschaf. Leer heeft (bij de juist verzoring) een langere levensduur en een betere grip. Weet jij van jezelf dat je transpirerende handen hebt bij het intensief bewegen, dan zal een lederen basketbal een betere grip hebben bij het vangen en schieten van de bal. De meeste lederen basketballen kunnen zowel indoor als outdoor worden gebruikt. Er zijn zelfs heuse in/outdoor basketballen ontwikkeld die een gemixte laag van leer en rubber hebben voor het allround gebruik. Bij professionele basketbalcompetities gebruiken ze altijd lederen basketballen omdat het materiaal gewoon van betere kwaliteit is dan een rubberen bal.

    Op welke ondergrond speel je?

    De geschikte bal is ook afhankelijk van de ondergrond waarop je speelt. Binnen basketbalvelden zijn vaak gemaakt van hardhout, buiten basketbalvelden van asfalt. Hiervoor heb je indoor, outdoor en in/outdoor ballen. Maar op welke ondergrond speel je en welke bal hoort daar bij? 

    Een indoor bal is vaak gemaakt van leer of kunstleer. Vanwege het leer is de bal wat zachter en heeft een betere grip. Je kunt er daardoor alleen niet mee op het asfalt basketballen, want dan gaat het leer slijten en verliest het zijn grip. Een indoor bal heeft ook een binnenbal, daarom verliest hij minder snel zijn vorm. Omdat eigenlijk alle wedstrijden binnen worden gespeeld zijn de meeste wedstrijdballen gemaakt van een betere kwaliteit leer en zijn deze vaak ook duurder. 

    Speel jij dus veel binnen, vind jij een zachte bal met veel grip fijn en wil jij een bal die lang zijn vorm behoudt. Ga dan voor een indoor basketbal

    Een outdoor bal is gemaakt van rubber. Rubber is een iets hardere stof en slijt dus minder snel, waardoor je er dus mee op het asfalt kan basketballen. Rubber heeft alleen wel minder grip dan leer en kan soms een beetje aanvoelen als een stuiterbal. Ook heeft een outdoor bal geen binnenbal waardoor hij sneller zijn vorm verliest. 

    Speel jij vaker op een pleintje of op straat en heb jij een bal nodig waar je nog lang plezier van kan blijven houden, dan is een outdoor basketbal iets voor jou. 

    Een in/outdoor bal is een mix van beide. Het is gemaakt van composiet leer, dat is een mix van leer en rubber. Waardoor het meer voelt als een leren bal en dus ook meer grip heeft als een rubber bal. Daarnaast slijt hij minder snel op asfalt als een indoor bal, maar wel iets sneller als een outdoor bal. 

    Speel jij zowel binnen als buiten en zoek jij een bal waarmee je allebei de terreinen mee kan bespelen, zoek dat naar een in/outdoor basketbal

    Als je op onze website kijkt bij het kopje ‘’Basketbal’’ en dan naar ‘’Basketballen’’ gaat, kun je klikken op indoor, outdoor of in/outdoor en krijgt u een overzicht van al onze ballen binnen die categorie. Ook kun je langskomen in onze winkel voor persoonlijk advies. 

    De bal oppompen

    Heb je de bal gekocht, dan wil je wel dat 'ie de juiste hardheid is. De juiste hardheid bepaal je voornamelijk op gevoel. Een handige tip hierbij is om de bal van schouderhoogte naar beneden te laten vallen. Stuitert de bal weer terug tot je heup? Dan heb je de juiste hardheid te pakken. Wanneer je een bal in onze winkel koopt, kunnen we je daar ook altijd even persoonlijk mee helpen. 

    Tags

    Hinterlassen Sie einen Kommentar

    Hinterlassen Sie einen Kommentar

    Blogeinträge

    Anmeldung

    Haben Sie Ihr Passwort vergessen?

    Sie haben noch kein Konto?
    Konto erstellen